Usson

Château Usson

Kør af D118 mod strømmen i Aude, gennem den fantastiske Aude Gorge – hvor ”Gorge de Saint-Georges” er den smalleste del af den høje dal. Her udnytter floden klipperne på en måde, som gør dalen til en imponerende snæver og meget dyb floddal. Der er kun 25 m mellem klippevæggene, som har en højde på over 300 m.

Fortsæt i retning mod Grottes d’Arguzou og Mijanés op ad den smukke bjergvej, som følger floden Aude. Kort efter byen Usson-les-Bains drejes til højre mod Aix-les-Thermes. Efter ca. 1 km ruinen ses oppe i 920 meters højde.

Bygget på skråningen af de høje Pyrenæer ligger den lille borg. Den er dateret tilbage til 1100-tallet (måske endda tidligere). I katharernes tid markerede den grænsen for grevskabet af Foix territorium. I 1200-tallet var Usson hovedby for Donezan regionen. Før man havde hugget vejen gennem bjergene, så man kunne køre fra Quillan til Axat (Défilé), var dette sted meget vigtigt i den barske natur og kom mange faiditter og andre katharer til undsætning. Katharernes biskop Guilhabert de Castres vides at have søgt ly her.

I 1226 skulle Bernard – baronen af Usson, betale lenshyldning til den franske konge, men hans sympati lå så afgjort stadig hos katharerne.

Borgen var et af de sidste tilflugtssteder katharerne havde og Usson’s lensherre, Bernard d’Alion og dennes bror Arnaud d’Usson sendte styrker og forsyninger til deres belejrede kammerater på Château Montségur. Den 15.marts 1244, dagen før 225 kathar Parfaits blev brændt levende på bålet ved Montsegúr, forlod fire Parfaits Montsegúr-borgen og kom til Usson. Her var katharernes skat blevet bragt til få måneder tidligere. Hvad denne skat var og hvor den blev af, er der ingen, der ved.  Dette har selvfølgelig givet anledning til en masse spekulationer og fantasier om det kunne være den samme mystiske skat, som man fandt på Rennes-le Château i det 19. århundrede. Usson i vinterdragt

Bernard d’Alion var brændt levende i Perpignan i 1258. Borgen var genopbygget som en fransk grænsepost. Kong Louis XIV gav borgen til den nye Markis d’Usson. Som så mange andre beslaglagte ejendomme, var også Usson solgt som offentlig ejendom under den franske revolution, hvorefter borgen blev brugt som stenbrud.

Nutidens ruin er betagende som den ligger der i så smuk og urørt langt inde i de øde labyrinter i Aude’s klippeslugter – så langt fra den kathariske turistindustri.

Det er åbent for publikum i juli og august 10–13 og 15-19. Endvidere åbent i weekenderne i september, oktober og november.

Ikke langt derfra ligger Château de Donezan, her holdt kartharene stadig til elleve år efter Montsegúr’s fald.

Comments are closed.