ost

Ost

Franskmændene har altid sat ost i højsædet, således har og er det en vigtig bestanddel på de franske borde. Da General de Gaulle var præsident, sagde han “hvordan kan man regere et folk, der har flere oste end der er dage i året”!

Og den berømte astronom Brillat-Savarin sagde engang “en middag uden ost er som en smuk kvinde, der mangler det ene øje”.

– dette kan man som osteelsker kun være enig i!

I dag findes der over 500 forskellige oste (dette er endda uden de gode lokal hjemmelavede oste)

Appellation d’Origine Controllée – AOC

 Klassifikationen for både vine, mejeri- og landbrugsprodukter hedder AOC. Det står for ”Appellation d’Origine Contrôlée”. AOC tildeles oste som opfylder veldefinerede og strenge krav vedr. oprindelsesområde, råvarer, fremstillingsteknik mv. Mærkningen garantere at producenten overholder reglerne.

Det første AOC direktiv kom den 6. maj 1919, den omhandlede ”Beskyttelse af oprindelsessted”, loven specificerede et produkts oprindelsessted, både provins, region og kommune. Siden har der været mange revisioner, indtil Institut National Appellation d’Origine (INAO) overtog administrationen af mærkningen. INAO er underlagt Landbrugsministeriet og har repræsentanter bestående af producenter, forbrugere og regeringen. INAO vedtager definitionerne for selve ostene, fx mælketype, region, produktionsmetode samt modningstiden. Overtræder en producent bestemmelserne vil han blive stillet for en domstol og straffes med bøde og hæfte helt op til 1 år.

Inden for AOC-klassifikationens bestemmelser, arbejder man med fire produktionskategorier og – bestemmelser:

  • Fermier, er en hjemmelavet gårdost, (kan osgå være fra chalet d’alpage buron eller anden bjerghytte) lavet på mælk fra egne malkekøer, geder, får eller en blanding heraf. Efter gamle metoder.

 

  • Artisanal er en håndværksost lavet på mælk fra én gård

 

  • Coopérative svarer til andelsmejerier. Her fremstilles osten af mælk leveret af cooperativets medlemmer.

 

  • Industriel er en industriost fabrikeret af mælk, der kommer fra hele Frankrig. Der er en større risiko for at finde tilsætningsstoffer i industrioste end i hjemmelavet oste.

Comments are closed.