liberia

Fort-Libéria

Fort-Libéria ligger som en udkigspost over Villefranche-de-Conflent.Der er en helt fantastisk udsigt herfra, hvor det også er muligt at se de de få veje, som forbinder Sydfrankrig og Spanien.

Det er et typisk og helt fantastisk bygningsværk af Marskal Sébastian le Prestre Vauban(1633-1707), hvis bygningsstil vi kender fra bl.a.Collioure, Perpignan, SalsesogMont Louis. Vaubans fæstningsbyggeri blev kendt og efterlignet i hele Europa. Fort Liberia blev opført i 1681. Det har metertykke mure og har skydeskår. Fortets bemanding bestod af 100 soldater, som alle boede på borgen sammen med fortets kommandør og officerer.

DørLangs skydebroen ses et over 300 år gammelt gelænder, som lavet af områdets jern. På borgen ses endvidere det gamle bageri, kapellet og en stor cisterne. Fortet er bygget i flere etager og sektioner. Hver sektion kunne aflukkes, således at – hvis fjenden kom, kunne man isolere sig.

Borgen var vigtig i denne tid, hvor krigene mellem Frankrig og Spanien var på sit højeste. Med sin beliggenhed på bjerget Belloc, højt hævet over Villefranche, kunne man lukke for passet når fjenden kom.

Borgen har en imponerende indvendig og ”hemmelig” trappe som soldaterne brugte til at hente forsyninger i Villefranche-de-Conflent. Trappen som er hugget ned gennemTrappen Fort Libéria bjerget har 1012 trin!

Det er muligt at gå op af trappen fra Villefranche-de-Conflent, men det er absolut kun for de toptrænede. Det anbefales at gå op ad grusvejen. Der er rig mulighed for at holde hvil undervejs mens man nyder udsigten – husk vand.
Til gengæld for den hårde tur op belønnes nedstigningen, da man her kan tage trapperne. Borgen har en udmærket restaurant. Det anbefales at besøge borgen på en klar dag, da udsigten er storslået, husk en lille trøje da det kan være køligt inde i borgen

Comments are closed.