lækkerier

Les plaisirs de la table

Frankrig er og forbliver gastronomiens højborg. Intet andet land i verden er så rigt på specialiteter og intet andet land har så stort et netværk af gode restauranter, hvor tusindvis af kokke værner om kogekunstens traditioner og med imponerende kreativitet finder på stadig nye lækkerier. Intet andet land producerer så mange forskellige og så fremragende vine som Frankrig, der samtidig er hjemsted for alle mulige druesorter, som vækker begejstring i hele verden.

Alle sætter sig til bords med det ene formål at dele ”Les plaisirs de la table” (bordets glæder). Derfor er det ikke bare kokke og vinavlere der har opnået stor anerkendelse, men også bagere, slagtere, fjerkræsopdrættere, gedehyrder, ostemagere, grønthandlere mv.

Michelin stjernen

En af de fornemmeste belønninger en kok kan få, er en, to eller tre Michelin stjerner.

Historien begynder i det 20.århundrede og går hånd i hånd med bilismens udvikling. Ved Verdensudstillingen i Paris i 1900 fik alle bilejere gratis udleveret den lille røde bog som indeholdt alle mulige praktiske oplysninger. Allerede dengang opstod den lille michelinmand ‘Bibendum’, som egentlig stammer fra den latinske talemåde “Nunc est bibendum”, hvilket betyder “nu skal der drikkes”. Dette passer jo egentlig ikke sammen med biler og slet ikke bilkørsel, men Frimaet bag Michelin ville med ‘Bibendum’ antyde at deres dæk ligefrem ‘drak’ vejene.

Dengang i 1900 kunne man på indersiden af det røde omslag læse følgende: ’Denne bog tilstræber at forsyne bilister, som rejser igennem Frankrig, med nyttige informationer om hjælpe- og reparationstjenester for deres bil og tillige hvor man kan overnatte, spise og kommunikere via post, telegraf eller telefon’. Bogen var således tiltænkt at være en lille praktisk guide for alle bilister, som færdes i Frankrig.

Op igennem 1920’erne udviklede bogen sig og i 1926 indførtes stjernesystemet til vurdering af restauranter. En tildeling af en, to eller tre stjerner er den største anerkendelse og bekræftelse af en koks kunnen. Den bringer ham berømmelse, ære og kunder. Kun ganske få kokke har formået at beholde de eftertragtede tre stjerner i flere år i træk.

Comments are closed.