Arques

Arques

Arques – Ca 20 km nordøst for Quillan og lige i nærheden af D613 ligger denne fredelige lille borg. Meget usædvanligt for både området og perioden blev Arques bygget i bunden af en dal i et smukt landskab, der er præget af landbrug. Altså i total modsætning til det vi normalt forbinder med katharerne, på uindtagelige klippetoppe.

I det tidlige 1100-tal hørte borgen under abbeden i Lagrasse, men kom i løbet af 1100 tallet under kontrol af Signeurs de Termes. På korstogets vej fra en vellykket erobring af Coustaussa Rhaeda (det vi i dag kender som Renne-le-Château) og Le Bézu, før Simon de Montfort tog videre til Puivert, angreb og erobrede han Aques. Efter korstoget og Termes fald overlod Simon de Montfort Aques til sin trofaste mand Pierre de Voisins, som tak for t god tjeneste.

Oliver de Termes forlangte slottet tilbage, da han havde overgivet sig til det franske korstog, men var nødt til senere at sælge det tilbage til Pierre de Voisins. Pierres søn, Gilles de Voisins, genopbyggede byen i 1268 og også slottet som man ser i dag. Det var færdiggjort i 1316 af hans søn, Gilles II. Det er utrolig velbevaret og refereres ofte til som et ”mesterstykke inden for gotisk militærarkitektur”.

Borgen er specielt kendt for sit fangetårn (donjon), som er over 20 meter højt og udført på en måde, som er en knustner værdig med 4 hjørnetårne. Tårnet giver et godt udsyn fra toppen. Borgen er blevet og bliver stadig sympatisk restaureret af Arques commune, til hvem det meste tilhører. Over hovedporten ses familiens Voisins’ våbenskjold.

Ingen kunne før have forestillet sig, at dette kunne være en katharborg – før en historiker i det 19. århundrede påstod, at have fundet spor af en tidligere fæstning.

Det er absolut et besøg værd, ligesom museet, der er didikeret til katharerne i den nærliggende landsby. Museet ligger i Déodat Roché (1877-1978)’s hus. Déodat var historiker og eventyrer, der gjorde meget for at få interessen for katharismen til at blomstre igen – men den romerske kirke brød sig selvfølgelig ikke om det og fik sat en stopper for det.

Comments are closed.